VÅR HISTORIA & NUTID

Alvesta Folkets Hus byggdes 1953 och har sedan dess varit en viktig del av Alvesta. Här har man haft möten, fester, bio, teater och mycket av stadens kulturliv har kretsat kring huset.


Som många mindre kommuner lever Alvesta med en ständig konkurrens från större kommuner som kan erbjuda ett bredare utbud. Det gäller inom många områden. För att möta upp konkurrensen på kulturområdet har Folkets hus kraftsamlat och satsat inför framtiden.


En viktig del av samhället
Tanken är att Folkets Hus ska ta vara på kulturen som utvecklingskraft samtidigt som den fungerar som en medverkande kraft för kommunal tillväxt. Kulturutbudet är viktigt för en kommuns attraktivitet och det bidrar till medborgarnas personliga utveckling, samtidigt som det länkar samman folkgrupper och individer.


Digital biograf
En viktig del i Folkets Hus är den digitala biografen. Den möjliggör ett utökat bioutbud med såväl de senaste filmerna, som filmer från andra kulturer. Med den nya tekniken är det även genomförbart att sända exempelvis direktsänd opera eller diverse sportevenemang. Vi brukar visa opera och stora konserter flera gånger om året och alla Växjö Lakers matcher livesänder vi också.


Kulturknutpunkt över gränserna
Tanken är att Folkets hus ska ha något för alla – gammal som ung. Detta är platsen för möten mellan människor. Här kan exempelvis studiecirklar, debatter, konserter, sagostunder eller utställningar anordnas.

Effekten blir förhoppningsvis ett breddat kulturintresse, med fler delaktiga, som i sin tur ökar upplevelsen.

En del evenemang arrangerar vi på egen hand, en del gör vi tillsammans med andra arrangörer och ibland står vi bara för lokalen.


Folkets Café

Vårt nyrenoverade café i 50-talsstil har plats för upp till 70 personer och en liten scen för små kulturevenemang och föreläsningar.


Cafébio & filmklubb
Vi har bildat en filmgrupp som arbetar med att visa mer film för äldre på eftermiddagar och är också på gång att starta upp en filmklubb som ska samla filmintresserade som vill se klassiker och lite smalare film än vad vi vanligtvis visar. Hör av dig om du vill vara med.


Tre scener för musik & teater

I huset finns tre olika scener som är väl rustade för konserter och teaterföreställningar. Thalia som har en stor teaterscen och 290 sittplatser. Festsalen som kan rymma upp till 400 personer vid en rockkonsert. Folkets Café har en liten scen för mindre konserter eller föreläsningar för max 70 personer.


Tillgänglighet

I Alvesta Folkets Hus ska alla invånare erbjudas en tillgänglig och likvärdig service. För oss är det viktigt att se alla människor och de unika förutsättningar som var och en har. Ett handikapp är ett hinder som skapas av omgivningen så att alla inte kan medverka på lika villkor. För att alla ska få tillgång till Alvesta Folkets Hus ska alla former av hinder som motverkar tillgänglighet och likvärdigt deltagande i samhällslivet förebyggas och så långt som möjligt arbetas bort. Alvesta Folkets Hus är en plats för alla typer av möten mellan människor. Här finns goda förutsättningar för ett aktivt, tryggt och modernt liv.


Samarbetspartners

Vi har nära samarbete med följande organisationer som vi tror och hoppas ska utvecklas ännu mer framöver:

Alvesta Allmänna Konstförening

Alvesta Teaterförening

Alvesta Kommun

Alvesta PRO

Alvesta Junction Linedancers

Vislanda & Alvesta Musikkår

Tyrolen i Blädinge


& många fler. Hör gärna av er om ni vill göra något tillsammans med oss, vi ger bra föreningsrabatt till föreningar som vill hyra lokal.


Våra hyresgäster

I Folkets Hus hittar ni även våra hyresgäster som vi tycker är väl värda att besöka:

Alvesta Bibliotek

Klädaffären Stil

SN kök & bar

AnneMis Blomster

Arcus, privat arbetsförmedling

Arbetsförmedlingen (Som dock inte har någon verksamhet för tillfället)


LOKALER

Thalia, bio & teatersalong 

290 sittplatser. Modern bioutrustning & stor scen för teater & musik.

Festsalen

Plats för 180 sittande eller 400 stående gäster. Bra för dans, middagar & konferenser.

Folkets Café

Vårt nyrenoverade café i 50-talsstil. Sittplats för upp till 70 personer.

Stenlyckesalen

Ljus & fin lokal med plats för upp till 220 sittande gäster.